Piščančja rižota
- 1 skodelica riža za rižoto (najbolje arborio)
- 300 g piščančjega fileja (narezanega na majhne kocke)
- 1 čebula (drobno sesekljana)
- 2 stroka česna (sesekljana)
- 1 l piščančje jušne osnove (topla)
- 1 dcl suhega belega vina (opcijsko)
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlica masla
- 50 g naribanega parmezana
- sol in poper po okusu

Rižota je dober vir ogljikovih hidratov in maščob. Najbolje je pojesti rižoto za kosilo, ko imate zvečer aktivnost. S tem boste imeli dovolj energije, ki jo boste pridobili iz rižote.
Priprava: V veliki ponvi segrej oljčno olje in dodaj piščančje kocke. Praži jih, dokler niso zlato zapečene, nato jih odstrani iz ponve in pusti na strani. V isto ponev dodaj čebulo in praži, dokler ne postekleni, nato dodaj česen in praži še eno minuto. Dodaj riž in praži, dokler rahlo ne postekleni (približno 1–2 minuti). Po želji prilij belo vino in kuhaj, dokler vino ne izpari. Rižu postopoma dodajaj jušno osnovo po zajemalkah. Počakaj, da riž vpije tekočino, preden dodaš naslednjo zajemalko. Ko je riž skoraj kuhan (po približno 15–18 minutah), dodaj piščanca nazaj v ponev in premešaj. Dodaj maslo in parmezan, premešaj, da se rižota kremasto poveže, ter začini s soljo in poprom po okusu. Rižoto serviraj in po vrhu posuj svež peteršilj.
Dober tek!

Leave a Reply